fbpx Drukuj

Zupa z soczewicą i pęczakiem

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1/2 czerwonej cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 duża marchewka,
1 pietruszka,
3 ziemniaki,
1/2  średniego selera,
3 łyżki pęczaku,
1/2 szklaki zielonej soczewicy,
3 i 1/2 szklanki wody,
1 szkl pomidorów krojonych ze słoika lub świeżych w sezonie,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka lubczyku,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
szczypta oregano,
sól.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pół szklanki wody.
  2. Chwilę dusić.
  3. Następnie dodać dokładnie wypłukany pęczak, liście laurowe, ziele angielskie i zalać wszystko 3 szklankami wrzątku.
  4. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
  5. Po chwili dodać obrany seler, pietruszkę, pokrojoną drobno marchew, wypłukaną soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  6. Pod koniec gotowania dodać pomidory, pozostałe przyprawy i sól.
  7. Zupa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są miękkie.
  8. Podawać z natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Notatki

Danie dla maluszków po 16 m.ż. Z drobniejszą kaszą po 12 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk

Słowa kluczowe: Zupa z soczewicą i pęczakiem

12
0
Would love your thoughts, please comment.x