fbpx Drukuj

Zupa soczewicowo-kokosowa

zupa soczewicowo-kokosowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka czerwonej soczewicy w połówkach
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
400 g krojonych pomidorów z kartonika lub świeżych
1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
4 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych, podprażonych na złoty kolor
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta chilli (dla dorosłych),
sól do smaku,
natka pietruszki,
grzanki z razowego chleba,
1,5 l wody

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.
  2. Dodać przyprawy, wymieszać a po chwili dodać pomidory, koncentrat, soczewicę i sok z cytryny.
  3. Następnie całość zalać wodą i wymieszać.
  4. Gotować około 25 minut.
  5. Na koniec dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wymieszać.
  6. Podawać z grzankami i natką pietruszki.

Słowa kluczowe: soczewica

19
0
Would love your thoughts, please comment.x