fbpx Drukuj

Zupa soczewicowa z ananasem

zupa soczewicowo-paprykowa z ananasem

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
1 mniejsza łodyga selera naciowego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka pokrojonego w drobną kostkę świeżego ananasa
4 szklanki wody
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól

do podania: lekko podprażony jasny sezam, posiekana natka pietruszki lub kolendrą

Przygotowanie

  1. W dużym garnku na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek.
  2. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, seler naciowy i papryki oraz kolendrę i kmin.
  3. Całość wymieszać i smażyć około 5 minut.
  4. Po tym czasie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę i wszystko zalać 4 szklankami wrzątku.
  5. Gotować do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.
  6. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i kosteczki ananasa, wymieszać i zagotować.
  7. Do smaku przyprawić solą.
  8. Zupę przelać do talerzyków i posypać sezamem oraz posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
7
0
Would love your thoughts, please comment.x