fbpx Drukuj

Prosta zupa pieczarkowa z ziemniakami

zupa pieczarkowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

600 g pieczarek
34 średnie ziemniaki
1 litr bulion warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Do podania:
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Pieczarki wraz z trzonkami pokroić w kostkę. Wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć od czasu do czasu mieszając.
  2. Pieczarki muszą zmięknąć i ładnie się przyrumienić.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować w bulionie warzywnym.
  4. Gdy będą już prawie miękkie, dodać do nich podsmażone pieczarki i chwilę jeszcze gotować.
  5. Następnie odlać dwie szklanki zupy (wraz z ziemniakami i pieczarkami), zmiksować je na gładko i wlać z powrotem do garnka.
  6. Na koniec zupę doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  7. Posypka: Orzechy, koperek i natkę pietruszki włożyć do miseczki i wymieszać.
  8. Zupę rozlać na talerze i posypać miksem orzechowo-koperkowo- pietruszkowowym.
10
0
Would love your thoughts, please comment.x