2 szklanki świeżego zielonego groszku (ewentualnie mrożonego),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 szklanki bulionu warzywnego,
1/2 szklanki namoczonych wcześniej migdałów (bez skórki) lub orzechów nerkowca,
20 ml (4 łyżeczki) wyciśniętego soku z cytryny,
łyżeczka świeżego lubczyku,
1 –2 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej,
1 pęczek świeżej mięty lub koperku,
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
sól do smaku.
(przepis pochodzi z Fundacji Wiemy Co Jemy, lekko zmodyfikowany)
Danie dla maluszków po 12 m.ż. bez soli, orzechów i migdałów po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk
Słowa kluczowe: Zupa-krem z zielonego groszku
Find it online: https://ammniam.pl/zupa-krem-z-zielonego-groszku/