fbpx Drukuj

Zupa-krem z zielonego groszku

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 szklanki świeżego zielonego groszku (ewentualnie mrożonego),
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 szklanki bulionu warzywnego,
1/2 szklanki namoczonych wcześniej migdałów (bez skórki) lub orzechów nerkowca,
20 ml (4 łyżeczki) wyciśniętego soku z cytryny,
łyżeczka świeżego lubczyku,
12 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej,
1 pęczek świeżej mięty lub koperku,
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
sól do smaku.

Przygotowanie

  1. Pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek poddusić w niewielkiej ilości bulionu.
  2. Następnie dodać groszek i resztę bulionu.
  3. Gotować do momentu, aż groszek będzie miękki.
  4. Odstawić z ognia,  dodać posiekaną sałatę, miętę, lubczyk, migdały lub orzechy nerkowca i wszystko zmiksować na gładki krem.
  5. Doprawić sokiem z cytryny i solą.
  6. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego.
  7. Zupę podawać z posiekanym szczypiorkiem i groszkiem.
  8. Miętę można zastąpić świeżym koperkiem.

Notatki

(przepis pochodzi z Fundacji Wiemy Co Jemy, lekko zmodyfikowany)

Danie dla maluszków po 12 m.ż. bez soli, orzechów i migdałów po 10 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk

Słowa kluczowe: Zupa-krem z zielonego groszku

11
0
Would love your thoughts, please comment.x