fbpx Drukuj

Aromatyczna zupa fasolowo-orzechowa

zupa fasolowo-orzechowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
2 ziemniaki
1 łodyga selera naciowego
1 1/3 czerwonej ugotowanej fasoli
1/2 szklanki ugotowanych ziaren kukurydzy
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości
12 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka dobrej jakości curry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu klonowego
sok z cytryny
sól

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać nieco oliwy i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek.
  2. Następnie dodać przyprawy: curry, cynamon, kmin, paprykę i kolendrę, całość wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.
  3. Potem dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler naciowy i zalać wszystko wodą, tak aby przykryła wszystkie warzywa ( 1 cm ponad nie).
  4. Po chwili dodać jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Na koniec dodać imbir, fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy z rozmieszanym w nim masłem orzechowym i jeszcze trochę wody, żeby zupa nie była zbyt gęsta (wody powinno być mniej więcej 2 cm ponad warzywa i strączki).
  6. Całość zagotować i doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  7. Podawać ze świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

Słowa kluczowe: fasola, orzechy

7
0
Would love your thoughts, please comment.x