fbpx Drukuj

Zupa dyniowa i jesienne igraszki

Powiększ

Składniki

1 kg obranej dyni
2 marchewki
4 małe ziemniaki lub dwa duże
1 duży ząbek czosnku
1 cebula
olej sezamowy
1 1/2 łyżeczki przyprawy indyjskiej*
lub po 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
białej gorczycy, cynamonu, suszonej kolendry i
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 cm korzenia imbiru
sól
świeża kolendra

Przygotowanie

1.Na patelnię wlać ok. 2 łyżek oleju sezamowego, dodać przyprawy, pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek, wszystko wymieszać i delikatnie podsmażyć.

2. Do garnka wlać ok. 1 szkl. gorącej wody, dodać porojone w kostkę dynię, marchew i ziemniaki. Dusić wszystko do miękkości.

3. Pod koniec do warzyw dodać zawartość patelni, starty imbir, skórkę z cytryny, sól do smaku i wszystko wymieszać.

4. Następnie całość zmiksować blenderem na jednolitą masę (w zależności od tego, jakiej konsystencji chce się uzyskać krem, można dodać jeszcze trochę wody).

5. Zupę wlać na talerz, posypać drobno pokrojoną, świeżą kolendrą (można również posypać zupę pestkami dyni lub płatkami migdałowymi).

Notatki

Danie bez soli dla maluszka po 10 m. ż, a słabiej przyprawiona (1-2 przyprawy i w mniejszych ilościach) dla maluszka po 7 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

 

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x