fbpx Drukuj

Zapiekana owsianka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

200 g zwykłych płatków owsianych,
60 g lekko podprażonych, posiekanych migdałów,
1/2 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
garść suszonych wiśni (opcjonalnie),

500 ml mleka roślinnego (ja użyłam owsianego),
34 łyżki roztopionego i lekko schłodzonego masła (może być masło klarowane) lub oleju jednonienasyconego,
1 duże jajko,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

2 lub 3 dojrzałe banany,
78 dużych śliwek.

Przygotowanie

W jednej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, połowę posiekanych migdałów, sól, cynamon i wiśnie. W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie  mokre składniki. Źaroodporne naczynie wysmarować masłem lub olejem. Ułożyć w nim warstwę bananów, pokrojonych w 1- centymetrowe plasterki, a na nich warstwę pokrojonych śliwek. Następnie owoce przykryć równomiernie mieszaniną płatków owsianych i delikatnie zalać całość mleczną  miksturą (wszystkie płatki powinny być przykryte). Naczynie podnieść i  kilka razy delikatnie stuknąć nim o blat, aby płyn przedostał się do wszystkich warstw owsianki. Na wierzch poukładać pozostałe śliwki i migdały.
Tak przygotowaną owsiankę włożyć do górnej części piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 35 minut, aż wszystko się zetnie i delikatnie przyrumieni.
Gotową owsiankę wyjąć z piekarnika, odstawić na chwilę i podawać.

Smacznego !

Notatki

  1. W sezonie letnim taką owsiankę można przygotować z jagód, porzeczek czy jeżyn.
  2. Banany można pominąć lub zastąpić innymi owocami np. gruszkami lub dodatkową warstwą śliwek.
  3. Zamiast migdałów można dodać orzechy włoskie lub inne.
  4. Owsiankę można dosłodzić np.  syropem z agawy, fruktozą lub inną naturalną substancją słodzącą. Można dosłodzić bezpośrednio przed podaniem lub wcześniej, dodając 60 g substancji słodzącej odpowiednio do suchych lub mokrych składników owsianki.

Słowa kluczowe: owsianka, zapiekanka

6
0
Would love your thoughts, please comment.x