200 g zwykłych płatków owsianych,
60 g lekko podprażonych, posiekanych migdałów,
1/2 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
garść suszonych wiśni (opcjonalnie),
500 ml mleka roślinnego (ja użyłam owsianego),
3 –4 łyżki roztopionego i lekko schłodzonego masła (może być masło klarowane) lub oleju jednonienasyconego,
1 duże jajko,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
2 lub 3 dojrzałe banany,
7–8 dużych śliwek.
W jednej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, połowę posiekanych migdałów, sól, cynamon i wiśnie. W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki. Źaroodporne naczynie wysmarować masłem lub olejem. Ułożyć w nim warstwę bananów, pokrojonych w 1- centymetrowe plasterki, a na nich warstwę pokrojonych śliwek. Następnie owoce przykryć równomiernie mieszaniną płatków owsianych i delikatnie zalać całość mleczną miksturą (wszystkie płatki powinny być przykryte). Naczynie podnieść i kilka razy delikatnie stuknąć nim o blat, aby płyn przedostał się do wszystkich warstw owsianki. Na wierzch poukładać pozostałe śliwki i migdały.
Tak przygotowaną owsiankę włożyć do górnej części piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 35 minut, aż wszystko się zetnie i delikatnie przyrumieni.
Gotową owsiankę wyjąć z piekarnika, odstawić na chwilę i podawać.
Smacznego !
Słowa kluczowe: owsianka, zapiekanka
Find it online: https://ammniam.pl/zapiekana-owsianka/