fbpx Drukuj

Dżem z gruszek i aronii

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 kg aronii,
2 kg pokrojonych, słodkich i dojrzałych gruszek (np. klapsy),
kilka listków wiśni.

Przygotowanie

  1. Aronię, pokrojone w kostkę gruszki (obrane, jeśli pochodzą z nieznanego źródła), włożyć do dużego garnka z grubym dnem , dodać troszkę wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż owoce puszczą soki i rozpadną się.
  2. Następnie odlać powstały sok i wyjąć liście wiśni.
  3. Owoce zmiksować i zagotować.
  4. Gorące przelać do wysterylizowanych słoików i pasteryzować.

Aronii nie można gotować zbyt długo, gdyż potęguje to jej charakterystyczny gorzki, cierpki smak. By go zminimalizować do gotujących się owoców należy dodać liście wiśni.

Notatki

Dżem dla maluszków po 10 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Słowa kluczowe: dżem , aronia , gruszka

34
0
Would love your thoughts, please comment.x