fbpx Drukuj

Włoskie minestrone z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

6 dojrzałych, soczystych pomidorów (u mnie malinowe),
300 g fasolki szparagowej (może być zielona lub żółta),
23 duże ząbki czosnku,
1 cebula,
2 marchewki,
1 łodyga selera naciowego,
czarne oliwki,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
ksylitol lub syrop klonowy,
oliwa z oliwek,
świeża bazylia,
sól.

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobniutko posiekać i zeszklić w dużym garnku na oliwie z oliwek.
  2. Pomidory, sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i bardzo drobno pokroić. Następnie wrzucić do garnka z cebulą i czosnkiem, dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż się rozpadną i zmienią formę.
  3. W tym czasie pokroić w kostkę obrane marchewki i seler naciowy oraz obrać i pokroić na 2-3 części fasolkę szparagową.
  4. Następnie wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać około 1,5 l wrzącej wody lub bulionu warzywnego.Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Pod koniec zupę przyprawić solą, octem balsamicznym, ksylitolem/syropem klonowym. Dodać również posiekaną bazylię i oliwki.
8
0
Would love your thoughts, please comment.x