fbpx Drukuj

Kotleciki groszkowo-ziemniaczane ze szpinakiem

kotlety ziemniaczano-groszkowe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 średnie ziemniaki,
2 szklanki mrożonego groszku,
1,5 szklanki posiekanego drobno, świeżego szpinaku,
około 2-3 łyżek maki kukurydzianej lub bułki tartej
szczypta gałki muszkatołowej,
szczypta tymianku,
1/4 łyżeczki czarnuszka (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować i wystudzić (można ugotować je w mundurkach).
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie lub oleju rzepakowym, dodać mrożony groszek, a po około 3 minutach szpinak. Dusić do momentu aż groszek rozmrozi się, a szpinak zmieni strukturę (zwiotczeje).
  3. Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski, dodać uduszone warzywa i całość ugnieść tłuczkiem lub zmiksować blenderem na zwartą masę (to nie ma być całkiem gładka masa).
  4. Potem dodać mąkę kukurydzianą oraz przyprawy.
  5. Całość dokładnie wymieszać i uformować kotleciki.
  6. Odstawić je na 20 minut do lodówki, a następnie usmażyć na małej ilości tłuszczu lub upiec.
  7. Kotlety są delikatne tak że po upieczeniu/ smażeniu należy dać im „odpocząć” kilka minut i dopiero podawać.

Notatki

  1. Masa groszkowo-ziemniaczana powinna być zwarta ulepione kotlety nie powinny się rozlatywać.
  2. Gdyby jednak z jakiegoś powodu kotlety rozpadały się należy dodać nieco więcej mąki.
  3. Jeśli będziecie je piec to najlepiej nastawić piekarnik na 180 °C i piec 10-15 minut, tylko do momentu, aż kotleciki będą ciepłe.
  4. Do masy groszkowo-ziemniaczano-szpinakowej można dodać jeszcze koperku lub szczypiorku.

Słowa kluczowe: kotleciki groszkowo-ziemniaczane ze szpinakiem

21
0
Would love your thoughts, please comment.x