fbpx Drukuj

Wiosenna zupa botwinkowa z warzywami

zupa botwinkowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 pietruszka,
kawałek selera,
2 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki ( około 2 marchewek),
1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków ( około 3 sztuk),
1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego,
1 szklanka pokrojonych w kostkę młodych buraczków ( około 3),
2 szklanki pokrojonych drobno łodyżek botwinki,
1,5 szklanki posiekanych drobno liści botwinki,
ziele angielskie,
liśc laurowy,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.

dodatki: koperek, mleko kokosowe lub inne

Przygotowanie

  1. W dużym garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Następnie wlać wrzątek (1,5 l), dodać pokrojony w kostkę seler, pietruszkę i marchewkę.
  3. A po 5 minutach dodać jeszcze buraki, ziemniaki i łodyżki botwinki.
  4. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodać liście botwinki i groszek. Jeszcze chwilkę gotować.
  6. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  7. W razie konieczności można dolać więcej wody.
  8. Zupę wlać do miseczek i polać odrobiną mleka kokosowego i posypać świeżym koperkiem
6
0
Would love your thoughts, please comment.x