Spód:
1 szklanka płatków migdałowych
1 szklanka płatków owsianych
140 g daktyli (namoczone w gorącej wodzie przez 10–15 minut, aż zmiękną)
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
Karmel daktylowy:
200 g daktyli namoczone w gorącym mleku roślinnym (200 ml) przez około 15–20 minut)
1 laska wanilii (opcjonalnie)
2–3 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżeczka soli
1–2 dojrzałe banany
1 –2 łyżki soku z cytryny
1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez minimum 24 h)
gorzka czekolada do pokruszenia na wierzchu
garść płatków migdałowych do posypania
* Stałą część mleka kokosowego przełożyć z puszki do miski, ubić za pomocą miksera. Konsystencją ma przypominać tradycyjną bitą śmietanę.
Słowa kluczowe: banany, daktyle
Find it online: https://ammniam.pl/weganskie-banoffee-po-mojemu/