fbpx Drukuj

Wegańskie banoffee po mojemu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Spód:
1 szklanka płatków migdałowych
1 szklanka płatków owsianych
140 g daktyli (namoczone w gorącej wodzie przez 1015 minut, aż zmiękną)
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao

Karmel daktylowy:
200 g daktyli namoczone w gorącym mleku roślinnym (200 ml) przez około 1520 minut)
1 laska wanilii (opcjonalnie)
23 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżeczka soli
12 dojrzałe banany
12 łyżki soku z cytryny

1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez minimum 24 h)
gorzka czekolada do pokruszenia na wierzchu
garść płatków migdałowych do posypania

Przygotowanie

  1. Płatki i migdały zmielić w blenderze/ malakserze z ostrzem S na mąkę, dodać kakao, szczyptę soli, cynamon i jeszcze raz zmiksować.
  2. Następnie dodać porządnie odciśnięte z wody daktyle i zmiksować, tak aby powstała gliniasta masa, gdyby była za sucha można dodać 1-2 łyżki wody, która została z namaczania daktyli.
  3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 21- 22 centymetrów i rozprowadzić równomiernie dociskając do dna i na boki. Wstawić formę do lodówki.
  4. Zrobić karmel daktylowy. Daktyle zmiksować wraz z mlekiem w którym się moczyły, nasionami z 1 laski wanilii, masłem orzechowym i solą na gładki krem.
  5. Banany obrać, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
  6. Spód ciasta wyjąć z lodówki, poukładać na nim plasterki bananów, na nie rozprowadzić krem daktylowy, a na krem położyć ubite mleko kokosowe*.
  7. Wierzch posypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi i pokruszoną czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Notatki

* Stałą część mleka kokosowego przełożyć z puszki do miski, ubić za pomocą miksera. Konsystencją ma przypominać tradycyjną bitą śmietanę.

Słowa kluczowe: banany, daktyle

6
0
Would love your thoughts, please comment.x