fbpx Drukuj

Wegański ramen po mojemu

wegański ramen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

45 dużych pieczarek
2 szklanki bulionu grzybowego
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
1/21 łyżeczka papryki gochugaru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki oleju rzepakowego
3 szklanki wody
sól

Dodatki:
makaron do ramenu (u mnie jaglany)
blanszowana kapusta pak choi
tofu naturalne
szczypiorek
zielony groszek
lekko podprażony sezam

Przygotowanie

  1. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Następnie odstawić na bok.
  2. Do garnka wlać olej rzepakowy i sezamowy, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz paprykę gochugaru. Smażyć około 2-3 minuty.
  3. Następnie dodać pieczarki i wlać bulion grzybowy oraz 3 szklanki wody.
  4. Całość zagotować. Na koniec dodać sos sojowy oraz sól do smaku.
  5. Do miski/talerza włożyć ugotowany makaron, zalać go gorącym bulionem.
  6. Położyć pozostałe dodatki.
  7. Na koniec posypać szczypiorkiem i sezamem.

Smacznego !

Notatki

Ps. Zamiast 1 łyżki sosu sojowego można dodać 1 łyżkę jasnej pasty miso.

Słowa kluczowe: wegański ramen

3
0
Would love your thoughts, please comment.x