Na początku należy upiec paprykę. Położyć ją w całości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć, około 20 -30 minut (w połowie pieczenia należy ją przewrócić na drugą stronę).
Następnie przełożyć paprykę do garnka, szczelnie nakryć przykrywką i zostawić na 10 -15 minut lub do ostygnięcia.
Po tym czasie paprykę obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kawałki.
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
Marchewki i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do warzyw.
Całość wymieszać i dusić do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Dodać do nich upieczoną paprykę, a następnie za pomocą blendera ręcznego wszystko zmiksować na masę ( nie musi być ona zupełnie gładka).
Dodać do niej kaszę jaglaną i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić do smaku majerankiem, cynamonem, solą i pieprzem.