fbpx Drukuj

Wegański kebeb z tofu z surówką z czerwonej kapusty

wegański kebab

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 kostka tofu naturalnego 180 g

23 łyżeczki przyprawy gyros/kebab (ja użyłam przyprawy z firmy Kania – inspiruje nas Natura, dostepnej w Lidlu)*

1 łyżka sosu sojowego

szczypta soli

23 łyżki oliwy extra virgine

Surówka:

ćwiartka małej kapusty czerwonej

1 marchewka

mały kawałek pora (jasna część)

34 łyżki posiekanego szczypiorku

1 średni ogórek kiszony

Sos majonezowo-jogurtowy:

34 łyżki majonezu

34 łyżki jogurtu

1 ząbek czosnku

2 tortille/wrapy

Przygotowanie

  1. Tofu zetrzeć na tarce do sera na cienkie płaty.
  2. Włożyć do miski, dodać przyprawę do kebaba, sos sojowy, oliwę i sól.
  3. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc)*.
  4. Następnie wyjąć, przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
  5. Piec około 35-40 minut. W połowie pieczenia przemieszać tofu.
  6. Z warzyw zrobić surówkę. Kapustę cienko poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ogórka i por pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać szczypiorek.
  7. Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w miseczce, a następnie wymieszać z warzywami. Posolić ewentualnie do smaku.
  8. Na tortillę położyć nieco surówki na nią położyć połowę tofu, a na nie znów nieco surówki.
  9. Tortillę zwinąć tak jak zwija się krokieta.
  10. Podpiec na suchej patelni z obu stron.
  11. Przekroić na pół i zjeść.

*ten krok można pominąć

*jeśli użyjesz przyprawę innej marki dostosuj jej ilość wg własnego smaku

Notatki

Do mojego kebaba dodałam jeszcze nieco posiekanej sałaty lodowej, którą znalazłam w lodówce.

0
Would love your thoughts, please comment.x