fbpx Drukuj

Trufle pistacjowo-daktylowe w różanym pudrze

trufle pistacjowo-daktylowe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2/3 szklanki obranych pistacji (90 g),
1/2 szklanka suszonych daktyli (75 g),
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
1 łyżeczka naturalnego kakao,
puder z suszonych płatków róż.

Przygotowanie

  1. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut.
  2. Pistacje przepłukać w sitku pod bieżącą wodą z soli, i osuszyć.
  3. Następnie do blendera włożyć pistacje i zmielić na drobny piasek, potem dodać odsączone z wody daktyle, kardamon i kakao.
  4. Całość zmiksować na zwartą, w miarę jednolitą masę.
  5. Za pomocą dłoni uformować z niej niewielkie kuleczki, a następnie obtoczyć je w różanym pudrze (warstwa pudru powinna być bardzo cieniutka).

Notatki

  • Puder różany to po prostu zmiksowane w młynku do kawy suszone płatki róży. Dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Ja ostatnio kupiłam na Bio Bazarze firmy Logico. Kosztują około 8-9 zł/ 65g
  • Trufle przechowywać w lodówce przez około 7 dni.
    Bez różanego pudru też są pyszne. Zamiast niego można do masy dodać kilka kropel wody różanej.
  • Trufle mozna też obtoczyć w pudrze z owoców liofilizowanych.
9
0
Would love your thoughts, please comment.x