Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut.
Pistacje przepłukać w sitku pod bieżącą wodą z soli, i osuszyć.
Następnie do blendera włożyć pistacje i zmielić na drobny piasek, potem dodać odsączone z wody daktyle, kardamon i kakao.
Całość zmiksować na zwartą, w miarę jednolitą masę.
Za pomocą dłoni uformować z niej niewielkie kuleczki, a następnie obtoczyć je w różanym pudrze (warstwa pudru powinna być bardzo cieniutka).
Notatki
Puder różany to po prostu zmiksowane w młynku do kawy suszone płatki róży. Dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością. Ja ostatnio kupiłam na Bio Bazarze firmy Logico. Kosztują około 8-9 zł/ 65g
Trufle przechowywać w lodówce przez około 7 dni.
Bez różanego pudru też są pyszne. Zamiast niego można do masy dodać kilka kropel wody różanej.
Trufle mozna też obtoczyć w pudrze z owoców liofilizowanych.