Spód:
150 g orzechów pecan lub włoskich,
150 g orzechów brazylijskich,
285 – 300 g miękkich daktyli bez pestek ( nie moczymy ich),
1 łyżka dobrej jakości kakao lub karobu
1/2 płaska łyżeczka mielonego kardamonu,
1/2 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
szczypta soli.
Krem:
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
1 szklanka obranych i namoczonych migdałów,
200 ml mleka migdałowego/ sojowego lub innego roślinnego,
prawdziwa mielona wanilia,
sok z cytryny,
syrop z agawy.
Świeże owoce: jagody
Danie dla maluszków po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Tarta orzechowo-jagodowa z kremem migdałowo-jaglanym