Szparagi z kalaforem i bobem
Powiększ
1x 2x 3x
Składniki
1 pęczek zielonych szparagów
200 g kalafiora
1 szklanka ugotowanego bobu
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sok z cytryny
sól
posiekane orzechy lub migdały
płatki drożdżowe
Kalafior ugotować w wodzie lub na parze.
Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i pokroić na 2 cm kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi i krótko smażyć na średnim ogniu, tak, aby lekko się podsmażyły i były al dente.
Dodać do nich rozdrobniony na różyczki ugotowany kalafior, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około 5 minut.
Następnie dodać bób, pieprz ziołowy oraz sól i sok z cytryny do smaku.
Całość wymieszać. Posypać płatkami drożdżowymi i posiekanymi orzechami.
Podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą albo ryżem.
Notatki
Do tego dania można dodać również kalafior upieczony.
Słowa kluczowe: szparagi, bób, kalafior