I warstwa:
300 g kaszy jaglanej
180 g syropu z agawy
4 łyżki esencji waniliowej
300 ml wody
20 g zagęstnika agar- agar w proszku
II warstwa:
650 g obranych truskawek
120 g syropu z agawy
6 -7 g zagęstnika agar-agar w proszku
300 ml wody
III warstwa:
2 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
duża garść posiekanej mięty
2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego nierafinowanego
Do przybrania:
kilka truskawek, płatki migdałowe.
Wskazówki:
Agar-agar to naturalny zagęstnik, środek żelujący, otrzymywany z glonów krasnorostów, zastępuje żelatynę.
Krem z awokado można zupełnie pominąć lub zastąpić czymś innym np. budyniem.
Robiąc drugą warstwę, można zrobić owocową galaretkę i zalać nią ułożone na pierwszej warstwie truskawki.
Pokrojone truskawki można dodać również do masy z kaszy jaglanej.
Deser dla maluszka po 12 m.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Słowa kluczowe: sernik z kaszy jaglanej z truskawkami
Find it online: https://ammniam.pl/sernik-z-kaszy-jaglanej-z-truskawkami/