fbpx Drukuj

Sernik z kaszy jaglanej z truskawkami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

I warstwa:

300 g kaszy jaglanej

180 g syropu z agawy

4 łyżki esencji waniliowej

  1. 500 ml mleka ryżowego lub migdałowego

300 ml wody

20 g zagęstnika  agar- agar w proszku

 

II warstwa:

650 g obranych truskawek

120 g syropu z agawy

6 -7 g zagęstnika agar-agar w proszku

300 ml wody

 

III warstwa:

2 dojrzałe awokado

sok z połowy cytryny

duża garść posiekanej mięty

2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego nierafinowanego

 

Do przybrania:

kilka truskawek, płatki migdałowe.

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przepłukać i sparzyć wrzątkiem.
  2. Następnie zalać gorącą wodą, dodać wanilię i ugotować ją na gęsto.
  3. Dodać do kaszy mleko ryżowe, syrop klonowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
  4. 300 ml wody doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodawać do niej agar (20g), cały czas mieszając i uważając, aby nie powstały grudki.
  5. Gotować jakieś 5 minut, a potem wlać do kaszy i dokładnie wymieszać.
  6. Całość przelać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej pergaminem.
  7. Odstawić na bok. Gdy masa ostygnie, wstawić do lodówki.
  8. Truskawki zmiksować na mus, dodać do nich syrop z agawy i rozpuszczony aga agar (6-7 g agaru + 300 ml wody, postępować tak samo jak wcześniej).
  9. Wymieszać i wylać na pierwszą warstwę, gdy ta już stężeje.
  10. Gdy masa ostygnie włożyć ciasto do lodówki.
  11. Awokado zmiksować razem z miętą, sokiem z cytryny i syropem klonowym na gładką masę.
  12. Rozsmarować na wierzchu sernika.
  13. Należy zrobić to przed samym podaniem ciasta z uwagi, iż krem po pewnym czasie ciemnieje.
  14. Na awokadowo-miętowym kremie ułożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałowymi.

Notatki

Wskazówki:

Agar-agar to naturalny zagęstnik, środek żelujący, otrzymywany z glonów  krasnorostów, zastępuje żelatynę.

Krem z awokado można zupełnie pominąć lub zastąpić czymś innym np. budyniem.

Robiąc drugą warstwę, można zrobić owocową galaretkę i zalać nią ułożone na pierwszej warstwie truskawki.

Pokrojone truskawki można dodać również do masy z kaszy jaglanej.

Deser dla maluszka po 12 m.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Słowa kluczowe: sernik z kaszy jaglanej z truskawkami

22
0
Would love your thoughts, please comment.x