fbpx Drukuj

Serek z orzechów nerkowca

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka orzechów nerkowca (około 150 g) (wcześniej namoczonych przez 2, 3 godz.),
1,5 szklanki mleka roślinnego  (np. ryżowego, owsianego, sojowego),
sok z  z 1/2 cytryny,
23 ząbki czosnku,
4 łyżeczki agaru (roślinny środek żelujący dostępny w sklepach ze zdrową żywnością),
sól.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę (masa będzie rzadka).
  2. Następnie masę przelać do garnka i zagotować cały czas mieszając.
  3. Gdy masa zgęstnieje i zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i cały czas mieszając gotować jeszcze 3 – 4 minuty.
  4. Gotową masę przelać do naczynia opłukanego wcześniej zimną wodą (ja używam kokilek o średnicy 9 cm).
  5. Następnie naczynie przykryć od razu folią spożywczą (dzięki temu nie powstanie na powierzchni serka twarda skórka) i odstawić.
  6. Gdy serek wystygnie, włożyć do lodówki.
  7. Gotowe.

Notatki

Wskazówki:

  1. Moja ulubiona wersja serka to ta z dodatkiem dużej ilości czosnku i z dodatkiem czarnuszki.
  2. Do serka można dodać np. suszone pomidory, pieczoną paprykę, oliwki (można dodać je przed zagotowaniem serka i zblendować razem z pozostałymi składnikami lub też dodać je  po zagotowaniu serka drobno posiekane).
  3. Serek można wyjąć z naczynia i kroić w plasterki lub rozsmarować na kanapce.
  4. Serek jest pyszny z dodatkiem rukoli, pestek dyni, słonecznika,
  5. Dobrze smakuje również z szałwią hiszpańską, kminkiem.
  6. Z podanej ilości wychodzą trzy kokilki o średnicy 9 cm.

(przepis na podstawie przepisu z bloga Zdrowie na talerzu, nieco zmodyfikowany)

Danie dla maluszka po 12 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Serek z orzechów nerkowca

19
0
Would love your thoughts, please comment.x