fbpx Drukuj

Sałatka z buraczków z jabłkami, imbirem i przyprawami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

3 duże buraki,
34 słodkie jabłka,
3 średnie czerwone cebule,
2 ząbki czosnku,
2 centymetry korzenia imbiru,
1 zmielona gwiazdka anyżku,
1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu,
1/2 płaskiej łyżeczki zmielonych goździków,
3/4 szklanki rodzynek,
1/4 szklanki octu z jabłek,
sos sojowy (dobrej jakości),
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól.

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy.
  2. Następnie dodać do nich starte na grubych oczkach jabłka, rodzynki, przyprawy, starty imbir i trochę wody.
  3. Dusić około 10 minut.
  4. Następnie dodać obrane i starte na grubych oczkach buraki, ocet, sól i trochę wody.
  5. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu aż buraczki będą miękkie.
  6. Doprawić sosem sojowym.
  7. Gdyby buraczki były za kwaśne można dodać odrobinę soku jabłkowego, ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego.
    Buraczki można jeść na ciepło lub zimno.
  8. Można je też zawekować i mieć na zimę 🙂
  9. Pyszne z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich.

Notatki

Danie dla maluszka po 18 m.ż. Z mniejszą ilością przypraw po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Sałatka z buraczków z jabłkami, imbirem i przyprawami

3
0
Would love your thoughts, please comment.x