fbpx Drukuj

Wiosenna sałatka szparagowo-ziemniaczana

sałatka ziemniaczano-szparagowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

pęczek zielonych szparagów
pęczek rzodkiewek
68 ziemniaków
23 garści świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz
wegański parmezan

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i włożyć do miski. Dodać nieco oliwy, całość wymieszać, tak aby tłuszcz pokrył każdy ziemniaczany kawałek.
  2. Następnie ziemniaki położyć jedną warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec do momentu, aż będą miękkie i ładnie się zarumienią.
  3. W międzyczasie umyć dokładnie szparagi, wypłukać je i odłamać zdrewniałe końce. Włożyć do miski, wlać odrobinę oliwy i dwa zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszać za pomocą dłoni.
  4. Rzodkiewki umyć, pokroić w grube plastry, włożyć do miski, dodać niewielką ilość oliwy, zmiażdżony ząbek czosnku i całość dokładnie wymieszać.
  5. Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na niej szparagi i grillować przez około 5-7 minut, co jakiś czas obracając je, aby przyrumieniły się lekko z każdej strony (szparagi mają być chrupiące i intensywnie zielone). Tak samo postąpić z rzodkiewkami.
  6. Do dużej miski włożyć upieczone ziemniaki, zgrillowane szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, zgrillowane rzodkiewki i świeży szpinak pokrojony w mniejsze kawałki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem. Posypać wegańskim parmezanem lub posiekanymi orzechami czy migdałami.

Słowa kluczowe: sałatka ziemniaczano-szparagowa

7
0
Would love your thoughts, please comment.x