fbpx Drukuj

Ruloniki z grillowanej cukinii z pomidorowym hummusem

ruloniki z grillowanej cukinii

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Hummus:
1 pełna po sam brzeg szklanka ugotowanej ciecierzycy
1/2 szklanki posiekanych drobno suszonych pomidorów wcześniej namoczonych (aby zmiękły)
lub odsączonych z oliwy
2 łyżki jasnej pasty tahini
1 ząbek czosnku,
34 łyżki soku z cytryny lub więcej
4 łyżki wody z namoczonych pomidorów lub zwykłej
sól

12 cukinie
ząbek czosnku,
sól
oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na hummus zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą.
  2. Cukinię pokroić w podłużne cienkie plastry (można to zrobić za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw lub szatkownicy).
  3. Następnie należy je z obu stron posolić, natrzeć czosnkiem i za pomocą pędzelka posmarować oliwą.
  4. Tak przygotowane plastry cukinii zgrillować z obu stron (na grillu lub patelni grillowej), a potem cienką warstwą nałożyć na nie hummus i zwinąć delikatnie w ruloniki.

Notatki

Grillując plasty cukinii należy uważać, aby się nie przypaliły.
Do środka ruloników można dodać jeszcze świeże warzywa np. paprykę, sałatę, czy marchew.
Spróbuj również ruloników z hummusem paprykowym.

Słowa kluczowe: cukinia, suszone pomidory, ciecierzyca

8
0
Would love your thoughts, please comment.x