1 szklanka uduszonego lub upieczonego rabarbaru*
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
1/2 szklanki soku wyciśniętego ze słodkich pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii lub 1 cukier z wanilią
szczypta kardamonu
syrop klonowy lub cukier do smaku
Wszystkie składniki zmiksować na gładki budyń. Do smaku posłodzić syropem klonowym lub cukrem.
Budyń można zjeść na ciepło i na zimno.
* Rabarbar pokroić w 1 centymetrowe kawałki, włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
* Kaszę jaglaną porządnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w wodzie w proporcji 1:2
Budyń można posłodzić również daktylami. Wystarczy około 8-10 daktyli wcześniej namoczyć, aby zmiękły, a potem zmiksować z resztą składników. Kolor kremu nie będzie już taki różowy 🙂
Find it online: https://ammniam.pl/rabarbarowy-krem-jaglany/