fbpx Drukuj

Rabarbarowy budyń jaglany

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka uduszonego lub upieczonego rabarbaru*
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
1/2 szklanki soku wyciśniętego ze słodkich pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii lub 1 cukier z wanilią
szczypta kardamonu
syrop klonowy lub cukier do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki zmiksować na gładki budyń. Do smaku posłodzić syropem klonowym lub cukrem.
Budyń można zjeść na ciepło i na zimno.

Notatki

* Rabarbar pokroić w 1 centymetrowe kawałki, włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
* Kaszę jaglaną porządnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w wodzie w proporcji 1:2
Budyń można posłodzić również daktylami. Wystarczy około 8-10 daktyli wcześniej namoczyć, aby zmiękły, a potem zmiksować z resztą składników. Kolor kremu nie będzie już taki różowy 🙂

16
0
Would love your thoughts, please comment.x