fbpx Drukuj

Pyszna wege grochówka z warzywami

wege grochówka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 litry wody
2 szklanki łuskanego grochu w połówkach (400 g)
1 cebula
56 cm białej części pora
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera (60 g)
5 ziemniaków
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cząbru
1 kopiasta łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Groch dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, pozbywając się powstającej piany. Następnie namoczyć go na 5-8 godzin.
  2. Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę, por i zeszklić.
  3. Dodać wędzoną paprykę, kolendrę, wymieszać, smażyć jeszcze kilka sekund, a następnie dodać namoczony wcześniej groch (bez wody w której się moczył), liście laurowe, ziele angielskie, zalać wszystko 2 litrami wody i gotować.
  4. W międzyczasie pokroić w zgrabną, małą kostkę seler, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i po około 15 minutach kolejno dodawać do gotującego się grochu.
  5. Całość gotować do momentu, aż groch i warzywa będą miękkie (ziemniaki mogą się nieco rozgotować).
  6. Pod koniec dodać starty czosnek, cząber, majeranek, sól i pieprz.
  7. W razie potrzeby można dodać jeszcze nieco wody.
33
0
Would love your thoughts, please comment.x