fbpx Drukuj

Kleik z kaszy jaglanej i amarantusa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 łyżki kaszy jaglanej,
1 łyżka zmielonych ziaren amarantusa,
1 ¼ szkl. dobrej jakości wody,
1 małe słodkie jabłko,
kilka kropli oleju lnianego.

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną starannie wypłukać pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem.
  2. Dodać zmielony amarantus, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 – 20 minut (do momentu, aż kasza będzie miękka, a poziom wody zrówna się z kaszą).
  3. W połowie gotowania do kaszki dodać obrane i drobno  pokrojone jabłko.
  4. Ugotowaną kaszkę odstawić z ognia i poczekać jeszcze około 10 minut.
  5. Po tym czasie zmiksować blenderem na gładką masę.
  6. Aby rozrzedzić konsystencję kleiku dodać kilka łyżek ciepłej przegotowanej wody.
  7. Na koniec dodać kilka kropel oleju lnianego.
  8. Podawać ciepłe łyżeczką.

Słowa kluczowe: Kleik z kaszy jaglanej i amarantusa

115
0
Would love your thoughts, please comment.x