fbpx Drukuj

Kleik z kaszy jaglanej (podstawowy)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 łyżki kaszy jaglanej,
1 szkl. dobrej jakości wody (źródlanej lub przefiltrowanej),
troszkę mleka matki lub mleczka migdałowego lub wody.

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną starannie wypłukać pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem.
  2. Następnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 – 20 minut (do momentu, aż kasza będzie miękka, a poziom wody zrówna się z kaszą).
  3. Odstawić z ognia i poczekać jeszcze około 10 minut.
  4. Po tym czasie kaszę przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować blenderem na gładką masę.
  5. Aby rozrzedzić konsystencję kleiku dodać kilka łyżek wcześniej przygotowanego mleka migdałowego, mleka matki lub wody. Podawać ciepłe łyżeczką.

Notatki

Taką kaszkę można przygotować również z jabłkiem, które obrane i pokrojone należy dodać do gotującej się kaszy (mniej więcej w połowie gotowania).

Słowa kluczowe: Kleik z kaszy jaglanej (podstawowy)

115
0
Would love your thoughts, please comment.x