fbpx Drukuj

Pierogi z makiem i śliwkami

pierogi z makiem i śliwkami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Ciasto:
150 g mąki pszennej razowej,
250 g mąki pszennej białej,
gorąca woda.

Farsz:
100 g maku,
300 g suszonych, niesiarkowanych śliwek,
45 g migdałów,
250 ml mleka kokosowego,
1 laska wanilii,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka zmielonych goździków.

Przygotowanie

  1. Śliwki i migdały zalać wodą w osobnych miseczkach. Odczekać kilka godzin, aż zmiękną.
  2. Mak zalać szklanką mleka kokosowego i gotować z przepołowioną wzdłuż laską wanilii przez około 30 minut.
  3. Następnie zmielić mak, migdały i śliwki. Wszystko razem wymieszać dodać przyprawy i odstawić do lodówki (można nawet na kilka godzin, wtedy wszystko ładnie się przegryzie).
  4. Z mąki i wody zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Cieńko je rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać krążki.
  5. Na środek każdego z nich położyć farsz i zlepić brzegi.
  6. Pierogi wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody. Od momentu gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze ok. 3 minut. Najlepiej wyjąć z wody jednego pieroga i sprawdzić czy jest ugotowany.
  7. Podawać z cynamonem i roztopionym masłem, jogurtem naturalnym lub naturalną bitą śmietaną.

Słowa kluczowe: pierogi z makiem i śliwkami

7
0
Would love your thoughts, please comment.x