fbpx Drukuj

Pierogi z pokrzywą, ziemniakami i orzechami

pierogi z pokrzywą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Nadzienie:
100 g pokrzywy (młode listki)
500 g ziemniaków
1 duża cebula lub dwie małe
2 ząbki czosnku
2 garści orzechów włoskich
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
sól

Ciasto:
500 g mąki orkiszowej typ 2000 lub 1850 drobno mielonej
1 łyżka oliwy z oliwek
250 ml wrzątku
1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Nadzienie:

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach. Obrać i ugnieść na purée.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek, podsmażyć.
  3. W międzyczasie przelać wrzątkiem pokrzywę, a następnie zahartować ją zimną wodą. Odcisnąć, drobno pokroić, wrzucić na patelnię, wymieszać i chwilę poddusić.
  4. Zawartość patelni połączyć z ziemniakami, dodać posiekane lub starte na tarce orzechy.
  5. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

Ciasto:

  1. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto, cienko je rozwałkować i wyciąć z niego romby lub krążki.
  2. Nałożyć na nie farsz i zlepić brzegi.
  3. Pierogi wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody.
  4. Od momentu gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze ok. 3 minut.

Notatki

  • Jeśli chcesz, aby ciasto było lżejsze połowę mąki razowej zamień na jasną mąkę o niższym typie np. 550

Słowa kluczowe: Pierogi z pokrzywą, ziemniakami i orzechami

7
0
Would love your thoughts, please comment.x