fbpx Drukuj

Pierniczki bezglutenowe

pierniczki bezglutenowe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

100 g mąki migdałowej (zmielone płatki migdałowe),
100 g mąki kukurydzianej,
50 g zmielonego siemienia lnianego,
60 g syropu daktylowego/miodu lub innego słodu,
50 ml oleju ryżowego lub innego oleju jednonienasyconego,
80 – 85 ml mleka roślinnego,
1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej bez mąki pszennej
lub przyprawy:
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka zmielonych goździków,
1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
1 łyżeczka zmielonego imbiru,
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,
szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać.
  2. Następnie dodać olej, syrop daktylowy i mleko roślinne.
  3. Zagnieść ciasto.
  4. Rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm i wykroić pierniki.
  5. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 5 minut.
  6. Gotowe.
14
0
Would love your thoughts, please comment.x