fbpx Drukuj

Pesto ze słonecznika, natki, jarmużu i awokado

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Szklanka namoczonego wcześniej i odsączonego słonecznika,
1 szklanka posiekanej natki pietruszki,
1 szklanka posiekanego jarmużu (wcześniej przelanego wrzątkiem i zahartowanego zimną wodą),
1 duże awokado,
12 ząbki czosnku,
23 łyżki soku z cytryny,
sól do smaku,
woda.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki należy zmiksować razem na gładką masę.
  2. Gdyby masa była zbyt gęsta należy dodać trochę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pesto.
  3. Zaraz po przygotowaniu pesto wymieszać z ciepłym makaronem i podawać.

Notatki

Wskazówki:

  1. Pesto należy skonsumować zaraz po przygotowaniu. Nie nadaje się do przechowywania, gdyż ciemnieje.
  2. Pesto można podawać również na razowym pieczywie.

Danie dla maluszka po 12 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Pesto ze słonecznika, natki, jarmużu i awokado

12
0
Would love your thoughts, please comment.x