fbpx Drukuj

Kanapkowa pasta z ciecierzycy, brokułów i pora

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 por (część biało zielona około 20 cm)
1 pełna po sam brzeg szklanka ugotowanych wcześniej brokułów (około 150 g)
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoiczka lub puszki)
11 i 1/2  łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pora pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.
  2. Przełożyć do miseczki, dodać brokuły, ciecierzycę, musztardę, zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą na gładką pastę.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Podawać ze świeżym razowym pieczywem.

Notatki

  • Brokuły można ugotować na parze albo w wodzie tak aby były miękkie i pięknie zielone.
  • Pasta pysznie smakuje z dodatkiem kaparów lub kiszonych ogórków.
  • Pastę można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku około 3 dni.

Słowa kluczowe: brokuły, ciecierzyca, por

0
Would love your thoughts, please comment.x