fbpx Drukuj

Najprostsza pasta z bobu

pasta z bobu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze,
2 szklanki ugotowanego i obranego bobu,
1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
23 łyżki soku z cytryny lub więcej do smaku,
34 łyżki oliwy z oliwek,
kilka łyżek zimnej wody,
sól i pieprz.

Przygotowanie

  1. Czosnek zeszklić na patelni na 3 łyżkach oliwy.
  2. Gdy zacznie pachnieć dodać bób, wędzoną paprykę i szczyptę soli. Wymieszać i smażyć jeszcze 3-4 minuty. Następnie zdjąć patelnię z ognia, a bób wraz z oliwą przełożyć do miseczki. Wystudzić,
  3. Potem zmiksować na pastę z dodatkową łyżką oliwy i kilkoma łyżkami zimnej wody, aby pasta uzyskała przyjemną konsystencję (nie może być sucha i ciężka).
  4. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Podawać na kromkach razowego chleba.

Notatki

Pastę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Słowa kluczowe: bób, czosnek, pasta z bobu

4
0
Would love your thoughts, please comment.x