fbpx Drukuj

Wakacje nad morzem i owocowe szaszłyki

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

morele,
dojrzałe awokado,
sok z cytryny,
świeże listki bazylii,
drewniane patyczki do szaszłyków.

Przygotowanie

  1. Morele pokroić w ćwiartki.
  2. Awokado obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
  3. Wszystko skropić sokiem z cytryny.
  4. Następnie przygotować szaszłyki nadziewając kawałki moreli na przemian z kawałkami awokado i listkami bazylii.
  5. Gotowe.

Notatki

Wskazówki:

  1. Zamiast szaszłyków można z podanych składników zrobić niby sałatkę caprese, układając na przemian awokado, morele i bazylię na talerzu 🙂
  2. Morele można zastąpić innymi owocami np. śliwkami, brzoskwiniami, nektarynami czy figami.
  3. Szaszłyki/ caprese można wzbogacić o kawałki sałaty lub innych zielonych warzyw liściastych np. kawałki sałaty rzymskiej, jarmużu, listki rukoli.
  4. Szaszłyki można skropić sosem winegret (z dodatkiem octu balsamicznego) To raczej propozycja dla dorosłych 🙂

(przepis na podstawie przepisu z Healthy Happy Life z małymi modyfikacjami)

Słowa kluczowe: owocowe szaszłyki

4
0
Would love your thoughts, please comment.x