fbpx Drukuj

Napar z imbiru i trzy napoje

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Napar z imbiru:

Około 120 g świeżego korzenia imbiru
1 litr wrzątku

Napój z cytryną:

5060 ml naparu imbirowego
200 ml gorącej wody
sok z  1/2 cytryny
dobrej jakości miód lub syrop klonowy/ksylitol

Napój z cytryną i kurkumą:

5060 ml naparu imbirowego
200 ml gorącej wody
sok z  1/2 cytryny
1/41/2 łyżeczki kurkumy w proszku
szczypta pieprzu cayenne
dobrej jakości miód lub syrop klonowy/ksylitol

Shot imbirowy z cytryną i kurkumą:

5060 ml naparu z imbiru
sok z 1/2 cytryny
1/41/2 łyżeczki kurkumy w proszku
szczypta pieprzu cayenne
dobrej jakości miód lub syrop klonowy/ksylitol

Przygotowanie

Napar imbirowy

  1. Korzeń imbiru obrać ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw i zetrzeć do miseczki na tarce o drobnych oczkach.
  2. Przełożyć do czystego wyparzonego słoika wraz sokiem, który się wytrącił, i zalać 1 litrem wrzątku.
  3. Słoik zakręcić przykrywką.
  4. Odstawić najlepiej na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
  5. Po tym czasie napar odcedzić, imbir dobrze odcisnąć.
  6. Gotowy napar trzymać w słoiku w lodówce.

Napoje imbirowe

  • Aby przygotować z niego napój należy wlać do szklanki około 50- 60 ml naparu i resztę uzupełnić gorącą wodą (około 200 ml).
  • Gdy nieco ostygnie, można dodać sok z cytryny i resztę składników. Wymieszać.
  • W przypadku shota, naparu nie należy rozcieńczać, można go podgrzać, potem połączyć z resztą składników, wymieszać i od razu wypić.

Notatki

  • Taki napój można wzbogacić sokiem z pomarańczy lub plasterkami pomarańczy, dorzucić do niego anyż, kardamon, goździki czy cynamon.
  • Jeśli używacie miodu, kupujcie tylko prawdziwy miód dobrej jakości, z dobrego źródła, gdzie o pszczoły się dba np. Eko Barć albo Kulmy. Szerokim łukiem omijajcie miody tanie, dobry miód nie jest tani.
  • Jeśli chcecie skorzystać z właściwości prozdrowotnych miodu to temperatura napoju nie może przekraczać 40 stopni.

Słowa kluczowe: imbir

3
0
Would love your thoughts, please comment.x