Drukuj

Napar z imbiru i trzy napoje

Rozmiar

Składniki

Napar z imbiru:

Około 120 g świeżego korzenia imbiru
1 litr wrzątku

Napój z cytryną:

5060 ml naparu imbirowego
200 ml gorącej wody
sok z  1/2 cytryny
dobrej jakości miód lub syrop klonowy/ksylitol

Napój z cytryną i kurkumą:

5060 ml naparu imbirowego
200 ml gorącej wody
sok z  1/2 cytryny
1/41/2 łyżeczki kurkumy w proszku
szczypta pieprzu cayenne
dobrej jakości miód lub syrop klonowy/ksylitol

Shot imbirowy z cytryną i kurkumą:

5060 ml naparu z imbiru
sok z 1/2 cytryny
1/41/2 łyżeczki kurkumy w proszku
szczypta pieprzu cayenne
dobrej jakości miód lub syrop klonowy/ksylitol

Przygotowanie

Napar imbirowy

  1. Korzeń imbiru obrać ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw i zetrzeć do miseczki na tarce o drobnych oczkach.
  2. Przełożyć do czystego wyparzonego słoika wraz sokiem, który się wytrącił, i zalać 1 litrem wrzątku.
  3. Słoik zakręcić przykrywką.
  4. Odstawić najlepiej na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
  5. Po tym czasie napar odcedzić, imbir dobrze odcisnąć.
  6. Gotowy napar trzymać w słoiku w lodówce.

Napoje imbirowe

Wskazówki

Słowa kluczowe : imbir