2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
300 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni np. butternut
1 szklanka ugotowanej wcześniej ciecierzycy (może być też z puszki lub ze słoiczka),
1/2 szklanki (100 g) czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1250 ml bulionu warzywnego lub wody
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1 –2 łyżeczki pasty harissa* (można zastąpić mieloną ostrą papryką lub płatkami chilli)
sok z cytryny lub limonki
sól
3–4 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
Do podania: posiekana kolendra lub natka pietruszki, suszone daktyle, ćwiartki cytryny lub limonki, chlebki pita
Jeśli nie chcesz, żeby zupa była bardzo ostra dodaj mniej pasty harissa lub ją pomiń.
*Harissa to ostra pasta pochodząca z Afryki Północnej, przyrządzana na bazie czerwonej papryki chili oraz czosnku z dodatkiem odrobiny kolendry i innych przypraw zależnych od regionu. Do nabycia w sklepach z żywnością orientalną.
Słowa kluczowe: harira, dynia, ciecierzyca, soczewica
Find it online: https://ammniam.pl/na-rozgrzewke-marokanska-harira-z-dynia/