fbpx Drukuj

Muffinki z rabarbarem

Powiększ

Składniki

2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

1 1/2 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru

1 szklanka mleka migdałowego *

1/3 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego oleinowego

160 g syropu klonowego typ A

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie

  1. W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, pozostałe suche składniki i rabarbar.
  2. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, dodać do suchych i wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do papilotek lub specjalnej formy na muffinki.
  4. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut.

Notatki

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

* mleko migdałowe – garść migdałów zalać wodą i odstawić na noc, na drugi dzień obrać je, zalać około 1,5 szklanki wody, zmiksować, przelać przez sitko i gotowe.

* 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżka octu jabłkowego = 1 jajko, można zatem zamienić ocet i sodę na jajko.

Słowa kluczowe: Muffinki z rabarbarem

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x