2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 1/2 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru
1 szklanka mleka migdałowego *
1/3 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego oleinowego
160 g syropu klonowego typ A
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
* mleko migdałowe – garść migdałów zalać wodą i odstawić na noc, na drugi dzień obrać je, zalać około 1,5 szklanki wody, zmiksować, przelać przez sitko i gotowe.
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżka octu jabłkowego = 1 jajko, można zatem zamienić ocet i sodę na jajko.
Słowa kluczowe: Muffinki z rabarbarem
Find it online: https://ammniam.pl/muffinki-z-rabarbarem/