1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej drobnomielonej,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów (kamień winny+soda+skrobia kukurydziana),
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka wanilii mielonej lub 1 trzcinowy cukier waniliowy z prawdziwą wanilią,
2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy,
szczypta soli,
1 szklanki purée z pieczonej dyni,
2 szklanki namoczonych wcześniej daktyli,
1 1/4 szklanki mleka kokosowego (domowej roboty)*,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego.
* zrobiłam mleko kokosowe z przepisu Asi. Jest pyszne i ma same zalety.
Nie jest z puszki, ma mniej nkt i nie ma żadnych dziwnych dodatków.
Masa czekoladowa
Składniki:
2 dojrzałe awokado,
3/4 szklaki daktyli wcześniej namoczonych,
5 łyżek kakao lub karobu,
1 łyżka masła migdałowego bez dodatków,
wanilia.
Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Muffinki dyniowo-kokosowe bez mleka i jajek słodzone daktylami