fbpx Drukuj

Kapuśniaczki

Powiększ

Składniki

Przygotowanie

Ciasto:

1. Połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.

2. Następnie dodać wodę i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie bardzo miękkie i elastyczne (w razie potrzeby można dodać więcej mąki lub wody).

3. Gdy ciasto będzie już bardzo dobrze wyrobione, należy dodać oliwę i nadal wyrabiać, do momentu, gdy ciasto całkowicie ją wchłonie.

4. Następnie ciasto posmarować oliwą, włożyć do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 8 godzin (najlepiej na noc).

Nadzienie:

  1. Kapustę ugotować do miękkości.
  2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do niej kminek, po chwili ugotowaną, odciśniętą i drobno pokrojoną kapustę oraz sól.
  3. Chwilę podsmażyć.
  4.  Na 2-3 godziny przed pieczeniem kapuśniaczków ciasto należy wyjąć z lodówki.
  5. Potem podzielić je na 16 części, zaczynając od zrobienia z niego dwóch połówek, które następnie podzielić na pół i potem jeszcze raz na pół itd.
  6. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni tworząc kształt kwadratopodobny.
  7. Na środek położyć 1 łyżkę kapuścianego nadzienia i zlepić najpierw dwa przeciwległe rogi, a potem dwa pozostałe, w taki sposób, aby powstała sakiewka.
  8. Tak przygotowane kapuśniaczki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu.
  9. Pozostawić je tak przez chwilę, aby się napuszyły. Następnie ponakłuwać kapuśniaczki patyczkiem, aby nie popękały w trakcie pieczenia.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 °C przez około 20 minut.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x