fbpx Drukuj

Guacamole-kalafiore

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 dojrzałe awokado,
ugotowany kalafior (mniej więcej tyle co awokado),
1 mały ząbek czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
koperek.

Przygotowanie

  1. Z awokado i kalafiora zrobić gładkie puree.
  2. Dodać, czosnek, sok z cytryny i koperek.
  3. Wymieszać.
  4. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
  5. Podawać na razowym pieczywie np. z pomidorem.
  6. Gotowa kanapkę można posypać pestkami słonecznika lub dyni.
  7. Pastę można zrobić również w wersji z brokułem.

Notatki

Danie bez soli dla maluszka po 10 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Guacamole-kalafiore

3
0
Would love your thoughts, please comment.x