fbpx Drukuj

Granola

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

200 g płatków owsianych,

200 g płatków orkiszowych,

100 g płatków amarantusowych (dostępne w sklepach ekologicznych),

200 g posiekanych migdałów,

100 g pestek słonecznika,

50 g ziaren jasnego sezamu,

200 g rodzynek,

50 g suszonej, niesłodzonej żurawiny,

100 g suszonej jeżyny,

5 łyżek syropu z agawy,

3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego,

2 łyżeczki cynamonu,

2 łyżeczki kardamonu,

2 łyżeczki esencji waniliowej.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz suszonych owoców wymieszać i równomiernie wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Piec w temp. 180 °C, około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Należy uważać, aby się nie spaliła.
  4. Po wystudzeniu do granoli dodać suszone owoce, wymieszać i przełożyć do szklanego pojemnika, szczelnie zakręcić.
  5. W taki sposób granolę można przechowywać przez kilka tygodni.

Notatki

Danie dla maluszków po 18 m.ż. Natomiast granolę bez nasion i migdałów w całości można podać maluszkowi po 12 m.ż. Ważne aby po dodaniu do granoli płynu np. mleka migdałowego, czy jogurtu całość wymieszać i poczekać, aż będzie miękka.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Słowa kluczowe: Granola

13
0
Would love your thoughts, please comment.x