fbpx Drukuj

Daktylowe trufle z sezamem

daktylowe trufle

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1,5 szklanki suszonych daktyli
34 łyżki kakao
1/2 łyżeczki mielonej wanilii (opcjonalnie)
2 łyżki lekko podprażonego jasnego sezamu + 23 łyżki do obtoczenia trufli

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 5 minut aż zmiękną.
  2. Następnie starannie je odcedzić i osuszyć z nadmiaru wody.
  3. Potem daktyle zmiksować wraz z kakao i wanilią na gęstą masę.
  4. Na koniec dodać 2 łyżki sezamu i za pomocą dłoni całość wymieszać.
  5. Formować niewielkie kulki i obtoczyć je w sezamie.
  6. Z podanej porcji wychodzi około 9 trufli.

Notatki

Część daktyli można zastąpić suszonymi wiśniami lub żurawiną.
Do trufli można dodać przyprawy np. kardamon lub cynamon.
W wersji delux dla dorosłych daktyle można namoczyć w mocnym naparze z kawy.
Trufle można przechowywać w lodówce około tygodnia.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x