Skłdniki na majonez z aquafaby:
60 ml wody z puszki po ciecierzycy
200 ml oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki musztardy (sarepskiej lub delikatesowej)
1 i 1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki czarnej soli kala manak (o jajecznym posmaku)
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
szczypta cukru trzcinowego.
Składniki na pastę:
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki/słoiczka
3–4 łyżki majonezu z aquafaby
3 ząbki czosnku
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżeczki soku z cytryny
sól,
pieprz.
Przygotowanie majonezu:
Przygotowanie pasty:
Find it online: https://ammniam.pl/czosnkowa-pasta-z-ciecierzycy/