Czekoladowe medaliony z sezamem
100 g gorzkiej czekolady 60%-70%
7–8 łyżek jasnego sezamu
liofilizowana żurawina, maliny lub truskawki
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
W międzyczasie sezam lekko podprażyć na patelni.
Do rozpuszczonej i lekko ostudzonej czekolady dodać sezam i wymieszać.
Łyżką stołową nabierać porcje czekolady i nanieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc z niej płaskie, nieduże koła.
Na wierzchu każdego okręgu położyć kilka owoców liofilizowanych i posypać nieco sezamu.
Blaszkę wstawić do zamrażalnika na 10-15 minut.
Gotowe medaliony przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
W międzyczasie sezam lekko podprażyć na patelni.
Do rozpuszczonej i lekko ostudzonej czekolady dodać sezam i wymieszać.
Łyżką stołową nabierać porcje czekolady i nanieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc z niej płaskie, nieduże koła.
Na wierzchu każdego okręgu położyć kilka owoców liofilizowanych i posypać nieco sezamu.
Blaszkę wstawić do zamrażalnika na 10-15 minut.
Gotowe medaliony przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Słowa kluczowe: czekolada, sezam, medaliony
Find it online: https://ammniam.pl/czekoladowe-medaliony-z-sezamem/