fbpx Drukuj

Czekoladowa nocna owsianka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ
  • 2 dojrzałe banany (z brązowymi plamkami na skórce)
  • 12 łyżki kakao
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 11,5 szklanki mleka roślinnego bez cukru (u mnie sojowe z wapniem)
  • 23 łyżki masła migdałowego (lub innego, opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu lub kardamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • świeże owoce (maliny, borówki, jagody, wiśnie, czereśnie)
  • orzechy włoskie do posypania

Przygotowanie

  1. Z obranych bananów, mleka, kakao, masła migdałowego i przypraw  zrobić koktajl.
  2. Następnie wlać go do miski z płatkami owsianymi i całość dokładnie wymieszać.
  3. Włożyć na noc do lodówki.
  4. Rano wyjąć gotową owsiankę z lodówki, przemieszać, przełożyć do miseczek.
  5. Na wierzchu ułożyć świeże owoce i posypać posiekanymi orzechami.

Notatki

  1. Gdyby gotowa owsianka była za gęsta, można dodać jeszcze nieco mleka roślinnego luub jogurtu.
  2. Im bardziej dojrzałe będą banany, tym owsianka będzie słodsza.
  3. Zamiast bananów można użyć wcześniej namoczonych daktyli, około 1/2 szklanki. Ilość uzależniona od tego jak bardzo słodką chcecie mieć owsiankę.

Słowa kluczowe: płatki owsiane

8
0
Would love your thoughts, please comment.x