fbpx Drukuj

Cytrynowy polentnik, czyli słoneczne ciasto z kaszki kukurydzianej

cytrynowy polentnik

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Spód:
1 szklanka płatków jaglanych lub owsianych
1 łyżka kakao
1 szklanka daktyli wcześniej namoczonych w wodzie
1 łyżka oleju kokosowego

Ciasto:
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
1/2 szklanki migdałów, wcześniej namoczonych w wodzie przez kilka godzin z sokiem z cytryny i obranych ze skórki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka roślinnego np. sojowego
1/3 szklanki + 3 łyżki soku z cytryny
skórka z jednej dużej cytryny i z jednej małej
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
56 łyżek ksylitolu/cukru lub innego słodzidła

Przygotowanie

  1. Płatki jaglane/owisane zmielić w blenderze z ostrzem S na mąkę, dodać, kakao i odsączone dokładnie z wody daktyle i olej kokosowy. Całość zmiksować, tak aby powstała gliniasta, zwarta masa.
  2. Tak przygotowane ciasto na spód przełożyć do tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 18 cm, rozprowadzić je równo na całej powierzchni dociskając do dna. Włożyć do lodówki.
  3. W tym czasie kaszkę kukurydzianą wsypać do garnka, zalać wodą, mlekiem i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż kaszka będzie gęsta (około 10-15 minut).
  4. Następnie dodać sok z cytryny, cytrynową skórkę, wymieszać i gotować jeszcze około 1 -2 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.
  5. Letnią kaszkę przełożyć do blendera, dodać do niej migdały, ksylitol/cukier, wanilię i zmiksować na gładką masę.
  6. Masę wylać na spód ciasta, wyrównać. Na tym etapie na wierzch ciasta można położyć świeże owoce np. truskawki czy maliny. Należy je lekko wcisnąć do środka masy.
  7. Tortownicę przykryć folią spożywczą lub talerzykiem i włożyć do lodówki na kilka godzin, aż stężeje.

Słowa kluczowe: kaszka kukurydziana, daktyle, cytryny

17
0
Would love your thoughts, please comment.x