fbpx Drukuj

Cukier daktylowy

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2  szklanki suszonych daktyli (najlepiej takich bardziej wysuszonych, twardych)

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na 130 °C. W tym czasie daktyle przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
  2. Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około  1- 1,5 godziny, aż daktyle zbrązowieją (uważać, żeby się nie spaliły).
  3. Następnie daktyle wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  4. Gdy będą twarde i chrupiące, należy je zmielić na pył w młynku do kawy albo w malakserze.
  5. Gotowe.

Notatki

  1. Daktyle można upiec w niższej temperaturze – wydłuży to wtedy czas pieczenia – lub wysuszyć  w suszarce (dehydratorze) do warzyw i owoców.
  2. Cukier daktylowy można wzbogacić dodając do niego mieloną wanilię, kardamon, cynamon.
  3. Z czasem cukier zaczyna się lepić i powstają grudki, aby temu zapobiec należy do zmielonego cukru dodać 2-3 łyżeczki skrobi (np. kukurydzianej).
  4. Całość wymieszać, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić i jeszcze raz zmiksować w młynku lub malakserze.
24
0
Would love your thoughts, please comment.x