fbpx Drukuj

Crumble jabłkowe

crumble
Powiększ

Składniki

6 słodkich jabłek
garść rodzynek
cynamon
imbir
kardamon
sól
1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
Posypka:
100 g zmielonych migdałów
100 g zmielonego jasnego sezamu
2 łyżki syropu klonowego
esencja waniliowa
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wrzucić do rondelka z łyżeczką oliwy i 4 łyżkami wody, dodać rodzynki, 1/3 łyżeczki imbiru, kardamonu, 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptę soli.
  2. Dusić pod przykryciem do momentu, aż jabłka puszczą sok i będą robić się miekkie.
  3. Do miski wsypać zmielony sezam i migdały, dodać syrop klonowy, esencję waniliową, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć jabłkami. Następnie przykryć je równomiernie posypką.
  5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C. Piec do momentu, aż posypka będzie miała złoty kolor, ok. 20 minut.
  6. Podawać na ciepło.

Słowa kluczowe: jabłka, crumble

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x